Jesenné preteky vo veslovaní

titulka

Veslársku sezónu na vode sme ukončili štvoricou jesenných pretekov. Poďme si jednotlivé preteky pripomenúť krátkym obhliadnutím sa do nedávnej minulosti.

10.09.2022 Šintavské šprinty

V sobotu 10. septembra sme započali našu jesennú veslársku sezónu pretekmi na 500 m s názvom "Šintavské šprinty". Súťaži sa zúčastnilo 5 klubov, spolu bolo prihlásených 56x skifov, 39x dvojskifov a 2x štvorky.
Pretek Šintavské šprinty, ktoré sa konali vo veslárskej zátoke v Šintave, privítali aj rozrastajúcu sa skupinu PARA-veslárov. Prvý krát na dráhe 500 m súťažilo šesť paraveslárov na skifoch. Za VK Sĺňava Piešťany súťažili Krištof Kubala, Martin Prokeš, Sandra Gatnáreková, Barbora Turčeková a Viktor Gajdošík. VK Šintava reprezentoval Marián Tóth.
Výsledky z pretekov si môžete pozrieť tu.

17.09.2022 Devín - Bratislava osemveslice

V sobotu 17. septembra sa  lodenici Slovenského veslárskeho klubu Bratislava, konal už 28.ročník Devín-Bratislava, tradičný veslársky pretek osemveslíc. Na trati dlhej 11,5 km sa zúčastnilo celkovo 5 posádok.  Ide o adrenalínový šport, kde borci v osemveslici hneď po výjazde z rieky Moravy na Dunaj bojujú nielen s divokou vodou plnej prúdov a vĺn, ale aj s plne naloženými tlačákmi a koniec koncov aj sami so sebou. Odmenou je vždy príjemné stretnutie nadšencov tohto náročného športu s priateľmi od vody a hlavne tradičný guláš. 
Najmladšia posádka zložená z nádejných talentov sa v tvrdej konkurencii ostrieľaných veteránov dokázala presadiť a celkovým víťazstvom prekvapiť nielen trénera, ale aj svojich súperov. Všetkým  zúčastneným posádkam patrí veľká vďaka, hlavne tým najmladším, že sa nezľakli rozbúrenej vody a skrotili vlny Dunaja. 
Výsledky z pretekov si môžete pozrieť tu.


24.09.2022 54. ročník veslárskych pretekov Memoriál Ctibora Reiskupa

V krásnu slnečnú sobotu 24. septembra sa veslárska komunita stretla na 54. ročníku pretekov Memoriál Ctibora Reiskupa na Zlatých pieskoch v Bratislave. Nádherné jesenné počasie v podobe babieho leta prinieslo dobrú náladu športovcom a umocnilo tak perfektné výkony. Zastúpená bola aj naša nová kategória PARA-veslovanie, z ktorej rozrastajúcej sa základni veľmi tešíme! Toto isté zastúpenie v skupine PARA-veslárov malo svoju premiéru už začiatkom septembra na súťaži Šintavské šprinty.
Celkovo sa Memoriálu Ctibora Reiskupa zúčastnilo 6x klubov. Spolu bolo prihlásených 64x skifov, 50x dvojskifov, 4x párovky, 3x štvorky a 4x osmy.
Výsledky z pretekov si môžete pozrieť tu.
 

08.10.2022 Piešťanské štvorky - 4km

Štvoricu jesenných pretekov na vode sme zakončili opäť v slnečných lúčoch babieho leta. Celkovo nám počasie na všetkých jesenných veslárskych pretekoch neskutočne prialo.  V sobotu 8. októbra sa veslárski nadšenci stretli na netradičnom preteku. Konal sa 8. ročník „Piešťanských štvoriek“. Tento netradičný pretek sme si zaradili do veslárskeho kalendára vďaka jeho zakladateľovi Andrejovi Vičanovi. V ideálnych podmienkach a mierneho protivetra sa preteku zúčastnilo 17x posádok zo šiestich klubov (SR, ČR), ktoré bojovali na trati v dĺžke takmer 4 000 m.
V priateľskej atmosfére na Piešťanskej lodenici, plavbou cez centrum Piešťan, všetci pretekári ukončili pretekársku sezónu na slovenskej vode skvelými výkonmi. V štartovom poli sme našli jednak špičkových slovenských pretekárov, ale aj pretekárov, ktorí boli na svojich prvých dlhotraťových pretekoch.
Prvé miesto obsadila favorizovaná posádka Piešťan, v zostave Peter Strečanský, Ondrej Kovačovič, Matúš Vančo, Pavol Taraba, ktorí o 12 sekúnd porazili, posádku juniorov z SVK Bratislava v disciplíne 4x- v zostave Žemla Michal, Šimek Oliver, Vaniček Matej, Púčik Marián. Avšak táto posádka si v prvej jazde vyskúšala aj disciplínu 4- a svojou skvelou jazdou obsadila celkové tretie miesto. Najlepšou žiackou posádkou sa stala loď dievčat z Piešťan, v zostave Petrušková Stella, Kublová Tamara, Grosová Terézia, Vavrová Ema, korm. Kováčová Sára, ktoré svojou jazdou porazili všetky ostatné lode.
Súčasťou podujatia bolo aj oficiálne poďakovanie najlepším pretekárom a to Lukášovi Babačovi za výnimočnú veslársku kariéru a Petrovi Strečanskému ml. za vynikajúce výsledky v roku 2022. Hodnotné šeky odovzdal predseda SVZ p. Ján Žiška.
V Piešťanoch veríme, že sa podujatie páčilo všetkým a o rok sa tu opäť všetci stretneme!
Celkové výsledky a časy si môžete nájsť tu
 

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image