Úspechy v Račiciach a vo Viedni

titulka

Počas posledných dvoch júnových víkendov, sa slovenským veslárom darilo nie len v českých Račiciach, ale aj vo Viedni.

Majstrovstvá Českej republiky

Na majstrovstvách Českej republiky žiactva, ktoré sa konali 17. až 19. júna, si cenné zlato vybojovali skifárky Ema Vavrová medzi 14 ročnými a Terezka Grosová medzi 13. ročnými. Žiaľ pre extrémne teploty zrušili preteky a už nemohli absolvovať svoju finálovú jazdu na dvojskife, kde patrili medzi favoritky.

Majstrovstvá Českej republiky seniorov juniorov a dorastu sa konali hneď nasledujúci víkend,  24. až 26. júna. Môžeme konštatovať, že pre slovenských veslárov to bolo veľmi úspešné podujatie.

Hneď v prvý pretek Krištof Kubala (VK Sĺňava Piešťany) zvíťazil na paraskife. Ďalšie zlato si pripísali skifár Viktor Jurga (VK Sĺňava Piešťany) medzi dorastencami. Na treťom mieste prišiel dvojskif mužov Ondrej Kovačovič (VK Sĺňava Piešťany), Jakub Herhonek (STU Bratislava). Medzi mužmi ľahkých váh na dvojskifoch zabojoval aj vekom ešte junior Peter Strečanský (VK Sĺňava Piešťany) spoločne s Matúšom Vančom (Slávia Praha), kde nedali šancu svojim českým kolegom a jednoznačne ovládli túto disciplínu a zvíťazili s náskokom viac ako 6 sekúnd. Peter Strečanský bol na ľahkom skife medzi mužmi druhý, ale zároveň bol najrýchlejší U23. Kolekciu si rozšíril celkovo o štyri medaile z majstrovstiev ČR, dve zlaté a dve strieborné; z toho tri medaile z mužskej kategórie, hoci je len prvým rokom junior. Za 3 dni odjazdil 8 pretekov, pričom v poslednom osmôm preteku si ešte spravil osobák na vode.
Aj juniorky bojovali vo finále "A". Na šiestom mieste doveslovala na skife Sofia Gono (VK Sĺňava Piešťany) a Anna Kublová (VK Sĺňava Piešťany) vyhrala finále "B" a celkovo tak skončila na siedmom mieste. Na dvojskife junioriek sa predstavili dievčatá Anna Kublová (VK Sĺňava Piešťany) a Simona Weiszová (VK Sĺňava Piešťany), ktoré doveslovali štvrté.
Peter Strečanský na skife medzi juniormi získal striebro a tiež pretekal aj medzi mužmi ľahkých váh, kde tiež skončil strieborný. Junior Peter Garaj (VK Šintava) vyhral finále "B" a v tej istej kategórii a disciplíne Matej Vaníček dovesloval vo finále "B" na štvrtom mieste.
Dorastenka Simona Weiszová na skife si pre seba vyveslovala krásne striebro. V skife dorasteniek pretekala aj Nela Šipekyová ktorá výbornou jazdou vyhrala FB. Medzi ženami Anastasia Iakovlev (STU Bratislava) skončila na šiestom mieste vo finále "A"  a na treťom mieste do 23 rokov., Noémi Mészárosová (SVK Bratislava) vo finále "B" doveslovala tretia. Juniorský dvojskif Bruno Erdély (SVK Bratislava) - Peter Garaj (VK Šintava) dovesloval druhý vo finále "B". Vo finále "B" chlapci dorastenci Oskar Gono(VK Sĺňava Piešťany)- Alexander Klein (VK Sĺňava Piešťany) - Marcel Škulec (VK Sĺňava Piešťany) - Adam Čambál (VK Šintava) vyveslovali piate miesto na párovej štvorveslici.
Dorastenci sa predstavili aj na dvojskifoch, a to v zložení Viktor Jurga (VK Sĺňava Piešťany) a Alex Klein (VK Sĺňava Piešťany), ktorí doveslovali štvrtí vo finále "A". Marcel Škulec (VK Sĺňava Piešťany) a Adam Čambál (VK Šintava) skončili na piatom mieste vo finále "B".

Medzinárodná regata Viedeň

Počas víkendu sa konala vo Viedni tradičná medzinárodná regata, kde sme mali tiež skromné zastúpenie v podobe mladých nádeji z Piešťan, Emky Vavrovej a Terezky Grosovej. Dievčatá ovládli disciplínu dvojskif starších žiačok a samostatne na skifoch si vybojovali Emka Vavorvá zlato a striebro Terezka Grosová.

Všetkým športovcom srdečne gratulujeme a tešíme sa z ich úspechov!

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image