Paraveslovanie na M SR 2021

titulka

Počas uplynulej soboty 25. septembra, sa konali na Zlatých pieskoch v Bratislave Majstrovstvá SR 2021. Svoje zastúpenie tu malo aj paraveslovanie, ktoré naberá na obrátkach. 

Prví dvaja slovenskí reprezentanti Krištof Kubala a Ivan Volf si to rozdali počas víkendu na 1 km trati v boji o premiérový titul majstra Slovenska. Navyše tréner mládeže v klube Sĺňava Piešťany Andrej Vičan, ktorý má na starosti aj zdravotne znevýhodnených veslárov, hlási záujem aj ďalších adeptov o tento krásny, ale mimoriadne náročný šport. „Tí ďalší sa ešte len učia. Pri niektorých postihnutiach to ide rýchlejšie, pri niektorých pomalšie, no som rád, že o tento šport záujem je. Navyše stále hľadáme nových a nových adeptov,“ prezradil nám. „Radi by sme, aby v Piešťanoch vytvorili stredisko paraveslovania. Podmienky už máme, všetko však závisí aj od finančných prostriedkov,“ vysvetľuje Vičan.


Prvým šampiónom Kubala

Piešťanského trénera výsledok prvého súboja v rámci majstrovstiev Slovenska trochu prekvapil. „Vyhral Krištof, pritom Ivan má krajšiu techniku. Potrebuje však nabrať svalovú hmotu. Telo si musí na pohyb, ktorý pretekári v lodi vykonávajú, zvyknúť. Samotný pohyb náročný nie je, ale skĺbiť to s fyzickou silou si už vyžaduje veľa tréningu,“ hodnotí Vičan premiérové meranie síl našich dvoch zástupcov na bratislavských Zlatých pieskoch.
Kubalu aj Volfa čakajú najbližšie preteky len na trenažéroch – trenažérová regata začiatkom roka v Piešťanoch – na vode by sa mali v ostrej súťaži predstaviť až potom. „Bez ohľadu na to, kedy sa tak stane, však musím konštatovať, že obaja urobili veľký výkonnostný pokrok. Údaje z trenažérov si totiž môžeme porovnávať so svetom a tam je to evidentné. Pozeral som aj súťaže v paraveslovaní z paralympiády v Tokiu. Bolo to veľmi rýchle, budeme mať čo robiť, aby sme sa na svetovú špičku dotiahli. Navyše paralympijská trať meria 2 kilometre, nie jeden, no chlapci sú ochotní na sebe tvrdo pracovať, čo ma veľmi teší. Verím, že sa posunú ďalej,“ dodal Vičan.


Loď z Číny dorazí v novembri

Dobrou správou je aj objednávka druhej lode z Číny, ktorá by na Slovensko mala doraziť 24. novembra. Obaja naši pretekári na paraskifoch tak už budú môcť súťažiť na vlastných lodiach, nie požičaných. „Nie je to lacná záležitosť, jedna loď stojí do 5000 eur, jeden pár vesiel okolo 500 a potrebujete dva. A keď sa neskôr posunú na ešte vyššiu úroveň, budeme potrebovať kvalitnejšie veslá. O našej možnej účasti v Paríži na paralympiáde v roku 2024 je však ešte strašne skoro rozprávať. Musíme sa posúvať postupnými krokmi. Paraveslovanie u nás sa stále len rozbieha,“ uzavrel Vičan.
Len pre zaujímavosť, v Tokiu sa v paraveslovaní súťažilo v štyroch kategóriách – jednej mužskej, jednej ženskej a dvoch zmiešaných. Najúspešnejšou krajinou sa stala s dvomi zlatými Veľká Británia pred Nórskom a Ukrajinou, ktoré si pripísali po jednom prvenstve.

Zdroj: paralymic.sk

image
image
image
image
image
image
image