Zomrel československý olympijský víťaz vo veslovaní

titulka

Vo veku 89 rokov, nás 20. septembra 2021 navždy opustil třeboňský veslár, olympijský víťaz a dlhoročný predseda klubu, pán Ján Jindra. 

V roku 1952 získal na OH v Helsinkách zlatú medailu vo veslovaní. V štvorke s kormidelníkom spoločne s ním získali medailu: Stanislav Lusk, Karel Majte, Jiří Havliš, Miroslav Koranda. Víťazný čas bol 7: 33.4. Ďaľší úspech je bronzová medaila v osemveslici z OH v roku 1960.

Veslovať začal na Třeboňsku rybníku Svět v roku 1949, kde sa popri veslovaní aj vyučil za strojného zámočníka. S Havlišom, Luskom, Majte a Korandom jazdili na staručkej štvorke s kormidelníkom. V roku 1951 porazili na majstrovstvách Československa v Brne všetkých svojich súperov a boli nominovaní na XV. olympijské hry 1952 v Helsinkách. Tu "chlapci z neznáma" porazili omnoho známejšie posádky zo Švajčiarska, USA a Británie. Získali prvú olympijskú medailu v histórii československého veslovania, navyše zlatú.

Na majstrovstvách Európy 1953 v Kodani už preslávená "Třeboňská štvorka" svoje prvenstvo z olympiády potvrdila, o rok neskôr bola v rovnakej súťaži, ale v pozmenenej zostave s kormidelníkom R. Plšíkom, tretia. V rokoch 1951-1954 pravidelne víťazila na majstrovstvách Československa.

V Amsterdame 1954 zasadol aj do posádky osmy, ktorá skončila na štvrtom mieste. S osmiveslici potom spojil svoj veslársky osud. Posádka, v ktorej vedľa partnerov zo štvorky Luska a Korandu boli tiež J. Švec, J. Švéda či J. Věntus, vyhrala majstrovstvá Európy 1956 na jazere Bled a s ambíciami odišla na XVI. Olympijské hry do Melbourne. Tam však bola v semifinále vyradená. Nasledujúci rok 1957 skončila na majstrovstvách Európy v Duisburgu tretia, 1958 bola štvrtá a v Macon 1959 už znovu bojovala s Nemcami o prvenstvo.

Medzi skúsených veslárov dobre zapadli mladé nádeje ako P. Hofmann, B. Janoušek či L. Pojezný. Súhra československej osmy sa prejavila na XVII. olympijských hrách 1960 v Ríme, kde len v mierne pozmenenej zostave si prišla po bronzovú medailu za veslármi Nemecka a Kanady. Po skončení pretekárskej kariéry pracoval ako tréner veslárskeho oddielu v Třeboni a bol členom dráhovej komisie veslárskeho zväzu.

Česť jeho pamiatke!

Zdroj: 
https://www.veslo.cz
https://cs.wikipedia.org

image
image
image