Head of the Charles 2023

titulka

Náš najúspešnejší veslár uzavrel sezónu druhým miestom na 4,8 km dlhom preteku Head of Charles v Bostone (USA). Ako prvý Slovák priniesol domov striebornú medailu.

Brehy rieky Charles v Bostone lemuje desiatka lodeníc. Niektoré z nich patria tým najlepším univerzitám na svete: Harvard, Massachusetts Institute of Technology (MIT) či University of Boston.

Už 48 rokov tu organizujú najväčšiu veslársku regatu na svete – Head of Charles. Počas dvoch dní prevesluje takmer 5 kilometrový úsek 11- tisíc atlétov. Časť tvoria práve študenti týchto univerzít ale aj športovci rôznych vekových kategórií z celého sveta.

Nepomerne väčšiu časť tvoria diváci. Regata počas dvoch októbrových dní (20-22.10) prilákala takmer pol milióna divákov. „Bolo to niečo úžasné, také množstvo ľudí vás bežne na preteky podporiť nechodí,“ priblížil nám atmosféru pretekov 18-ročný Piešťanec Peter Strečanský ml. Náš skifár patrí k svetovej špičke a vďaka podpore Národného športového centra reprezentoval Slovensko aj za veľkou mlákou, v americkom Bostone.

Veslovanie patrí v anglofónnych krajinách k mimoriadne populárnym športom – podporovaným najmä na univerzitách. Špičkoví veslári sa tak oveľa ľahšie dostanú na vysnívané štúdium. Aktuálne na University of Boston študuje aj naša bývalá reprezentantka z Piešťan Viktória Zruttová. Petrovi poskytla v Amerike zázemie aj podporu počas náročného závodu. „Podporovala ma popri trati na bicykli.“ Samotná Viktória v univerzitnej posádke štvorky s kormidelníkom obsadila pekné jedenáste miesto z dvadsaťdva posádok.

A ako taký pretek vyzerá? Bežná dĺžka závodnej trate je pre veslárov 2000 metrov. Regaty, ako je aj Head of Charles sú dlhšie. Nie je jednoduché preveslovať trať naplno tak, ako bežnú pretekársku dráhu. Na štart sa medzi prvých dostávajú vlaňajší víťazi. Peter musel preveslovať popri nich a okrem toho dávať pozor aj na sedem mostov, lemujúcich rieku Charles. Pre predstavu: veslári sedia celý čas k cieľu otočení chrbtom. Pri takomto hromadnom preteku sa musia neustále obzerať, aby nevrazili do iných súperov alebo mostných konštrukcií.

Peter si trúfol ísť pretek naplno. “Skúsil som to ísť ako bežný závod, bolo to ťažké, bolelo to dlhšie a nešlo to tak rýchlo. Ale výsledok ma príjemne prekvapil, aj preto, že som štartoval z 31.miesta,“ opisuje okolnosti Peter. Trojmíľový pretek prevesloval v čase 18:46. Za prvým síce zaostal o 10 sekúnd, no tento súper štartoval ako druhý a nemal pred sebou toľko pretekárov ako Peter. Celkovo  bolo v kategórii mladších mužov 45 pretekárov.

Na otázku, či Peter plánuje štúdium v Amerike, má jasnú odpoveď. „Mal som stretnutia s trénermi z viacerých univerzít. S mojimi výsledkami sú spokojní a o dva roky, keď ukončím štúdium na strednej škole v Piešťanoch, sa môžem pripravovať na štúdium na jednej z nich,“ uzatvára Peter.

Úspešný Piešťanec tento rok vybojoval na skife tretie miesto na Majstrovstvách Európy juniorov vo Francúzskom Brive-la Gailarde, rovnako sa mu v tejto kategórii darilo aj na Majstrovstvách sveta juniorov v Paríži. Medzi staršími pretekármi do 23 rokov skončil na Majstrovstvách Európy v Nemeckom Krefelde  na štvrtom mieste. Z medzinárodnej regaty v slovinskom Blede a Villach si odniesol zlatú medailu. Je členom Top tímu Slovakia a nositeľom titulu Športovec mesta Piešťany.

Autori:Peter Strečanský st./Monika Šimunová

Výsledky tu.

image
image
image
image
image
image