Head of Prague 2023

titulka

V sobotu, 4. novembra, sa konal 8. ročník dištančného závodu osemveslíc, Head of Prague. V tomto ročnom období môže pretekárov prekvapiť akékoľvek počasie. Tentokrát sa na oblohe objavilo slnko, avšak fúkal vietor, ktorý podmienky veslovania značne sťažil.

Prvá vlna odštartovala o 11:20 hod. Závod otvorila posádka reprezentantov z Rakúska, druhá išla posádka Slávie a tretia loď bola posádka Dukly.

Avšak v druhej vlne, ktorá štartovala o 13:20 hod, bolo počasie prívetivejšie. Aj napriek náročnejším podmienkam bolo vidieť na tvárach pretekárov spokojnosť a nadšenie, o čom dokazujú aj fotografie.

Usporiadatelia obmedzili počet štartujúcich lodí v tomto roku na 130. Keď sa obzrieme do minulosti a predovšetkým za počtom lodí, tak v roku 2016 sa na štart postavilo 34 lodí. Po siedmich rokoch sa oddielu VK Blesk podarilo vytvoriť prestížny závod, v ktorom sa na trati dlhej 6 kilometra (z toho 4 kilometre po prúde rieky a 2 kilometre proti prúdu) s jednou otočkou, prihlásilo tento rok 126 lodí. Trať mierne narušovala stavba mostu v úseku Lihovar-Podolí. Lode vyrazili do závodu pod Barrandovským mostom a intervaly medzi jednotlivými štartujúcimi posádkami boli 30 sekúnd.

V tomto roku sme mali vo veľkom počte zastúpené aj naše slovenské posádky z klubov VK Sĺňava Piešťany,  VK Šintava, STU Bratislava a SVK Bratislava, kde do vĺn Vltavy vyrazilo spolu 57 slovenských pretekárov. Spolu slovenská výprava tvorila dve osmy masters a tri mužské osmy. No a nemôžme zabudnúť na piešťanský mix mládeže, ktorý bol v štartovom poli najmladší, ale rozhodne sa nestratil, keďže obsadil 8. miesto z 20 lodí.

Usporiadatelia sú určite nadšení a spokojne uzatvorili ôsmy ročník medzinárodného dištančného závodu. V Čechách sa týmto závodná sezóna na vode pre rok 2023, ukončila.

 

Zdroj: www.veslo.cz

Fotografie zdroj: https://www.facebook.com/headofprague

Výsledky: http://headofprague.com/#tf-home

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image